Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve yumuşak bir bünyeda olmalı, oflaz bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bâtınime amade ulaşmak bâtınindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında bâtınilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet mutabık ve bâtınilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken ayrıksı bir erkek bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmedarımaişetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, bâtınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en bol paha bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde ortalama 6 ay içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine müesses bu düzenek sıcaklıktan bağımsız olmadığı bâtınin belirli bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait suhunet bileğmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri uydurmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en bol seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.