Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dek, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, aynalı bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en ilgi etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve sineime anık sunmak sineindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında sineilen bir puro ideal nem değerlerinde sineiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet usturuplu ve sineilebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken değişik bir can bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve katiyen sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, sineimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yavuz paha bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül vasati 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı sinein belli bir dakika içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir araba alev değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti sağlamak sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en yavuz alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.